charter avion Antalya vara 2013
litoral charter avion Turcia
charter avion Turcia
vrem un like! blog INFOTRAVELROMANIA Twitter InfoTravelRomania YouTube InfoTravelRomania
   
 
Sunteti aici: Home - Informatii turism - Viza Romania pentru cetatenii turci

Viza pentru cetatenii turci

Viza română. Am nevoie de viză?

Cine are nevoie de viză pentru şederea pe teritoriul României?

Cetăţenii turci posesori de paşapoarte turistice au nevoie de viză pentru tranzitul sau şederea pe teritoriul României.

Nu au nevoie de viză pentru tranzit sau scurtă şedere în România cetăţenii turci posesori de paşapoarte diplomatice, de serviciu sau speciale. Aceştia beneficiază de un drept de şedere de maximum 90 de zile într-o perioadă de 6 luni de la data primei intrări.

Cetăţenii turci, deţinători de vize valabile sau de permise de şedere eliberate de un stat al Uniunii Europene ori de un stat Schengen sau de permise de şedere eliberate de Elveţia şi Liechtenstein, pot tranzita România în termen de 5 (cinci) zile fără viză, dar fără să depăşească termenul de valabilitate al vizei sau al permiselor de şedere.

De unde se obţine viza de intrare pe teritoriul României?

Viza pentru intrarea pe teritoriul României se obţine prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în Turcia:

- Secţia Consulară a Ambasadei României la Ankara;

- Consulatul General al României la Istanbul;

- Consulatul General al României la Izmir.

Cetăţenii turci care solicită viză de intrare pe teritoriul României trebuie să se prezinte la misiunea diplomatică sau oficiul consular în circumscripţia căreia îşi au domiciliul sau reşedinţa.

Viza română  
Informaţii generale privind obţinerea vizelor de intrare în România şi regimul călătoriilor în România

Viza este un document care permite deţinătorului să se prezinte la punctele de trecere a frontierei române, pentru a solicita tranzitul sau şederea temporară în România, pentru o perioadă determinată. Potrivit prevederilor legale, reprezentanţii poliţiei de frontieră române solicită, fiecărui străin, să dovedească îndeplinirea condiţiilor de intrare şi de şedere în România. Dacă îndeplinirea acestor condiţii nu este probată, străinului i se poate refuza intrarea în România, chiar dacă el deţine o viză valabilă.

În conformitate cu prevederile OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată şi modificată prin Legea 157/2011, viza română se acordă de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.

Tipurile de vize acordate de România sunt următoarele:
1. Viza de tranzit aeroportuar (simbol A): permite intrarea în zona internaţională a aeroporturilor şi staţionarea până la îmbarcarea în avionul spre ţara de destinaţie.

2. Viza de tranzit (simbol B): permite intrarea pe teritoriul României, în scopul tranzitului pentru o durată care nu poate depăşi 5 zile.

3. Viza de scurtă şedere (simbol C)permite intrarea şi şederea pe teritoriul României pentru o perioadă care să nu depăşească 90 de zile, într-un interval de 6 luni de la data intrării (sau de la data primei intrări, în cazul vizei cu intrări multiple), în scopul desfăşurării uneia dintre următoarele activităţi: misiune oficială, turism, afaceri, vizită particulară, transport, participare la activităţi culturale, ştiinţifice, umanitare, tratament medical de scurtă durată sau alte activităţi care nu contravin legilor române. Potrivit reglementărilor naţionale în vigoare, dreptul de şedere al posesorului unei vize de scurtă şedere nu poate fi prelungit

4. Viza de lungă şedere (simbol D): permite intrarea şi şederea pe teritoriul României pentru o perioadă care nu depăşeşte 90 de zile, în scopul desfăşurării următoarelor activităţi: activităţi economice, activităţi profesionale, activităţi comerciale (investiţii), angajare în muncă, studii, reîntregirea familiei, detaşare, activităţi religioase, activităţi de cercetare ştiinţifică, alte activităţi care nu contravin legilor române, respectiv viza diplomatică şi de serviciu.

Viza de lungă şedere: Dreptul de şedere conferit prin acest tip de viză este de 90 de zile. Acesta poate fi prelungit prin solicitarea prelungirii dreptului de şedere pe teritoriul naţional, materializată prin acordarea unui permis de şedere, obţinut în baza unei solicitări adresate Oficiului Român pentru Imigrări din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Cererile de prelungire a dreptului de şedere temporară se depun personal de către solicitanţi, cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului pentru care li s-a aprobat şederea, la formaţiunile teritoriale ale Oficiului Român pentru Imigrări din zona de reşedinţă. Depăşirea acestui termen, atrage după sine, anularea vizei şi obligativitatea de a părăsi teritoriul României.

Viza de lungă şedere se acordă numai cu avizul prealabil al Ministerului Administraţiei şi Internelor – Oficiul Român pentru Imigrări.

Viza de lungă şedere permite străinilor intraţi pe teritoriul României, să solicite prelungirea dreptului de şedere temporară şi să obţină un permis de şedere. Această solicitare se adresează Ministerului Administraţiei şi Internelor – Oficiul Român pentru Imigrări.

Vizele de scurtă şedere şi de tranzit: Acestea pot fi acordate, cu titlu de excepţie şi de către organele poliţiei române de frontieră, în punctele de trecere a frontierei de stat, potrivit prevederilor Regulamentului Consiliului (CE) 810/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 iulie 2009, privind instituirea unui Cod comunitar de vize (Codul de vize) şi ale Regulamentului (CE) nr. 562/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere (Codul Frontierelor Schengen), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 105 din 13 aprilie 2006.

Dreptul de şedere pe teritoriul României conferit străinului prin viza de scurtă şedere, nu poate fi prelungit.

Scopul călătoriei străinului care a intrat în România pe baza unei vize de scurtă şedere nu poate fi modificat pe durata prezenţei sale în România.

Orice resortisant al unui stat terţ, care doreşte să solicite o viză de intrare în România, trebuie să anexeze la formularul de cerere completat şi semnat corespunzător, un document de călătorie valabil şi acceptat de statul român, pe care să poată fi aplicată viza, precum şi documentele prevăzute de lege pentru dovedirea scopului călătoriei, a duratei şederii, a mijloacelor de întreţinere pe durata şederii şi a posibilităţii reîntoarcerii în ţara de origine sau a continuării călătoriei în altă ţară, după terminarea şederii în România.

În cazul statelor sau a autorităţilor teritoriale nerecunoscute de către România, vizele se acordă la cerere, pe file separate pentru aplicarea vizei, reglementate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2008, pentru stabilirea unor măsuri privind punerea in circulaţie a paşapoartelor electronice, precum şi producerea altor documente de călătorie.

Sursa informatii: http://istanbul.mae.ro

esti ghid de turism? inscrie-te acum!
Eurotrip
oferte litoral 2016 Bulgaria, oferte litoral 2017 Romania
InfoTravelTurcia

 

Circulatie turistica in Turcia

2011 - au fost 30 milioane de turisti
(din care 300.000/ an sunt din Romania)
2012 au fost 32 mil de turisti in Turcia
2013 circa 33 mil de turisti ; sursa aici si aici


.Like Facebook: InfoTravelItalia | InfoTravelRomania| InfoTravelGrecia | InfoTravelBulgaria | InfoTravelTurcia | InfoTravelUngaria | InfoTravelMalta | InfoTravelSpania | InfoTravelAustria
InfoTravelRomania InfoTravelGrecia InfoTravelBulgaria InfoTravelUngaria InfoTraveRomania Blog
totul despre Italia InfoTravelSpania InfoTravelAustria InfoTravelMalta.ro vacante exotice InfoTraveRomania .com
© 2017 All Right Reserved. "InfoTravelTurcia" is a registered trademark
Contact portal turism InfoTravelTurcia: 0723 286 309 VODAFONE | office@infotravelromania.ro